Η επανίδρυση του Ικάρου μας

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου είναι η μαύρη επέτειος της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο η οποία  στάθηκε αφορμή για να επανιδρυθεί ο Ίκαρος στο Πασακάκι!

Η ομάδα ιδρύθηκε αρχικά το 1959 σε καταστατικό που πήρε από την Ιωνία, όμως το 1967 τη διέλυσε η χούντα για να γίνει η ΑΕ Χανίων.  Όταν έγινε η εισβολή υπήρξε γενική επιστράτευση και όσοι δεν είχαν επιστρατευτεί μαζί με "πιτσιρίκια" στο Πασακάκι έφτιαξαν ομάδα ποδοσφαίρου που στην πορεία από αυτήν μπήκε η ιδέα της επανίδρυσης του Ικάρου.


ΠΩΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΤΩΡΙΝΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΠΑΣΑΚΑΚΙΟΥ
Μαύρες μέρες αυτές της επετείου της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, όπου ο Ελληνισμός θρηνεί. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η εισβολή αυτή έγινε αφορμή να επανιδρυθεί ο Ίκαρος;
Πολύ σύντομα θα σας διηγηθούμε   σύμφωνα  με  όσα μας αναφέρει ο κ. Σχοινάς  ποια είναι η σχέση που συνδέει τα δύο αυτά γεγονότα. Κατ’ αρχήν να πούμε  ότι ο Ίκαρος Πασακακίου ιδρύθηκε το 1959 σε καταστατικό που πήρε από την Ιωνία. Ιδρυτικό μέλος του και μέλος του Δ.Σ. έως τη διάλυσή του ήταν και ο πατέρας του  Τηλέμαχος (Μάχος) και οι φώτο  είναι από το αρχείο του. Η ομάδα σύντομα έγινε ισχυρή και ήταν από τις δυνατές στην Α’ Κατηγορία. Όμως το 1967 όταν η χούντα διέλυσε τις ομάδες της Α’ τοπικού για να ιδρυθεί η Α.Ε.Χ. διαλύθηκε και ο Ίκαρος. Τους καλύτερους παίκτες (Αλευράκης – Τόλιας Γ. – Τόλιας Π. – Μέμος) τους πήγαν στην Α.Ε.Χ., ενώ οι άλλοι σε άλλες ομάδες, κάποιοι μάλιστα εγκατέλειψαν.
Όταν λοιπόν το 1974 έγινε η εισβολή στην Κύπρο στην Ελλάδα είχαμε γενική επιστράτευση. Φυσικό επακόλουθο ήταν λοιπόν να "παγώσουν" τα πάντα. Έτσι λοιπόν όσοι δεν είχαν επιστρατευτεί μαζί με τους νεαρότερους συγκεντρωνόνταν  στην αυλή του παλιού σχολείου (στο σημείο που είναι το τωρινό) και παίζανε συνέχεια μπάλα. Το "γήπεδό τους" ήταν μέσα σε ελιές και πορτοκαλιές στον χώρο που είναι το σημερινό σχολείο. Εκεί λοιπόν παλαιοί παίκτες του Ικάρου μα και νεαρότερα γειτονάκια που έπαιζαν σε άλλες ομάδες παίζανε  με τις ώρες ποδόσφαιρο. Σύντομα βαρεθήκανε να παίζουμε μόνοι τους και δημιουργήσαν ομάδα που έπαιζε με άλλες γειτονιές ή χωριά. Μάλιστα την ομάδα αυτή ακολούθησαν και γείτονες οπαδοί. Έτσι κάποια στιγμή έπεσε η ιδέα να ιδρυθεί ομάδα. Η ιδέα αυτή αγκαλιάστηκε από τη γειτονιά. Οπότε σύντομα επανιδρύθηκε ο Ίκαρος Πασακακίου.
Σημαντική ήταν στην προσπάθεια αυτή η βοήθεια των Ανδρεάδη Δημήτρη, Χριστοφή Κώστα και Μαρινάκη Βασίλη και άλλων. Ακόμα βοήθεια προσέφερε και ο Μινώταυρος, που παραχώρησε αρκετούς ικανούς ποδοσφαιριστής. Η ομάδα αυτή σύντομα ανέβηκε στην Α’ τοπικό όπου έως και σήμερα έχει σημαντική παρουσία.
Στις παρακάτω φώτο είναι ο Ίκαρος του ’59 και ο Ίκαρος του ’75. Στις φώτο του ’59 διακρίνονται εκτός του πατέρα του και οι Καριστιάνης, Φαντάκης, Ροζάκης (μακαρίτες) και ο 90χρονος σήμερα Κασάμπαλης Θόδωρας. 





 Σίγουρα κάτι ίσως του έχει διαφύγει. Όμως η ιστορία έτσι είναι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις